Erdőtelepités

A mezőgazdaságot napjainkban a költségek jelentős emelkedése, a termények árának változatlan stagnálása jellemzi, ami mind kevesebb bevételt eredményez a gazdálkodók részére. Sajnálatos tény, hogy a mezőgazdaság hosszútávon nehezen lesz fenntartható jelentős támogatások nélkül. A jövőben a bevételek biztosításának és növelésének egyik lehetséges alternativája lehet a mezőgazdasági területek erdőtelepités céljára való felhasználása.

Erdőtelepítésre, és fűrészárú kinyerése céljából a Paulownia Shan Tong-ot 5 x 4m-es térállásra ültetik, amelynek kitermelése a 8-9. évben válik lehetővé. Mindez minimum 40cm-es törzsátmérőt, azaz kb. 0,8-1m³/fa faanyagot eredményez.

Egyszerű számítás:

500 fa/ha    x     0,8m³/ kivágott fa   8-9év alatt    =     400m³ kivágott fa    x     50€ (minimális fűrészárú ár m³-ként)   =    20000€

Éves szintre elosztva  kb.    2.200 €/ ha/évente.

A fa a kivágást követően  megújul, ami hétszeres vágást tesz lehetővé, tehát nem kell újra telepíteni a területet. Így akár 30 évig is fenntartható energiaültetvény érhető el egyszeri telepítéssel.

Ha a kitermelt rönkfát fűrészárúként  (bútor- vagy épület nyersanyagként) értékesítjük, akkor természetesen magasabb lesz a fa m³-i ára is. Mi a legminimálisabb árral kalkuláltunk, ez az ár 150-200EUR is lehet m³-ként.

 

 

 

 

 

 

Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons.
facebook like