Paulovnija ShanTong Hibrid F1

 je na srpskom kinesko carsko drvo, vrsta hibrida napravljena ukrštanjem dve osnovne vrste. Ukrštanjem Paulownia tomentosa(Thunb.) Steud i Paulownia fortunei(Seem) je napravljen hibrid izvanrednih  sposobnosti.

PAULOVNIJA

Drže ga kao izvor energije budućnosti, jer ova vrsta raste najbrže, 20% brže od ostalih Paulownia vrsta.  

Paulownia Shan Tong Hibrid zna najbolje da se prilagođava uslovima naše klimatske okoline, što potvrđuje njena izdržljvost na mraz do -27C, manja zahtevnost za zalivanjem, kao i njena veća otpornost na bolesti.

Brzina rasta je zadivljujuća, dvogodišnje drveće dostiže i visinu od 3 do 4 metra, visina odraslih drveća može da dostigne i 15 do 18 metara, prečnik stabla u visini grudi je minimum 40 centimetara. paulownia-shantong

Ovako za 8 do 9 godina, kod seče možemo dobiti 0,8m³ – 1m³ drva po stablu.

 

Zahvaljujući izvanrednim karakteristikama i višestranoj mogućnosti korišćenja u brojnim zemljama se sadi na sve većim površinama.

 

 Zbog izuzetne lepote cveta može se lepo koristiti u ukrasnim baštama. Cvet joj dostiže veličinu od 40 do 50 centimetara.

paulownia-shantong-cvece

Drvo je dobro za izvor meda. Usled jesenjih mrazeva u jednom potezu odbacuje lišće.

 

level

Lišće joj je prečnika od 25 do 30 centimetara. Prolaskom godina lešće će joj sve manje biti, međutim, u prve četiri godine je toliko, da makar i jedno dete može da se sakrije pod jednim listom.

 

Korenje joj tri puta toliko nitrogena proizvodi, nego korenje dosad ijedne poznate vrste drveta, zato je jako dobro za popravljenje kvaliteta zemljišta, u isto vreme, dobro se može združavati sa drugim kulturama, kao šte je žito, kukuruz, pasulj, krompir, detelina.

 

Planirate da sadite Paulovnija sadnicu ubuduće?

 

Dobro razmislite o izboru vrsta Paulovnija! Stavljanje sadnice se odnosi na najmanje 30 godina, zato se sa velikom pažnjom treba izabrati najbolje odgovarajuća vrsta!

drugoj-godini

 

Ako već možete izabrati najbolje, zašto biste se zadovoljili sa nečim manjim!!!

 

 

Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons.
facebook like