Početna

Paulownia Elongata –  Izvor energije budućnosti

Paulownia Elongata, na srpskom znači kinesko carsko drvo.

Energijom budućnosti takodje zovu ovo drvo, zato što raste najbrže, odnosno ima najbolju iskorištenost, za svrhu loženja. Brzina rasta mu je zadivljujuća, za manje od godinu dana može da dostigne i visinu od 3m, visina odraslih drveća može da dostigne i 15 – 18m, prečnik stabla u visini grudi je minimum 40-50cm.

Sve ovo dostigne za 8-9 godina, kod seče 0,8 – 1m³ drva se može dobiti po biljci. Ovo tvrdo drvo raste pravo i bez čvorova.

Druga bitna prednost, pored brzog rasta, je velika kalorijska vrednost, koja je 18,5 MJ/kg. Ova vrednost je veća od bagremove, i skoro ima istu vrednost kao bukovina i hrast. Štaviše, posle seče se obnavlja, nema potrebe za novom sadnjom. Ovako možemo obezbediti sadnju energetske vrednosti makar i do 30 godina.

Zahvaljujući njenom izrazito lepom cvetu moze da se koristi i u ukrasnoj bašti. Cvet joj dostiže i veličinu oko 50 – 70 cm.

Može da se koristi u više svrha: drvo za loženje, materijal za gradnju, za industriju nameštaja, proizvodnja papira, proizvodnja ukrasnih predmeta, sportskih čamaca i muzičkih instrumenata, itd.

Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons.
facebook like