Uzgoj i zaštita

Pre sadnje treba kontrolisati nivo vlažnosti zemljišta. Nezavisno od vremenskih uslova, posle sadnje mlade sadnice treba zaliti sa 5-6 litara vode. Ovo je potrebno zato, da bi se zemlja što pre prilepila uz koren, da bi daljnje raskorenjivanje i rast krenuo što bolje.
Druga i ostala zalivanja se rade po potrebi. U vreme suše do kraja oktobra nedeljno je jednom potrebno zalivanje. Količina vode zavisi od temperature i rasta biljke. Zbog nedostatka vode rast biljke može da stane.
Kada mlade sadnice dostignu 1,5 do 2m visine, javljaju se izdanci.
Kako ovi izdanci porastu na 5 – 7 cm, obavezno se moraju odstraniti, da bismo sprečili rast grana.
U slucaju da se zbog lošeg kvaliteta zemljišta na listovima biljke u 7 – 8om mesecu pojave žute mrlje, 10 – 15g/biljnim nitrogenđubrivom treba da se napoji biljka, ili kapajucim zalivajućim sistemom ili ručno.
Ovako zasađene i odgajane sadnice već u prvih pola godine dostignu i do 3m visine.
Lišce posle prvih mrazeva izbledi, osuši se i opadne.

Biljke u godini posle sadnje pre početka vegetacije, najkasnije krajem marta u visini od 2 – 5cm na celavo sečemo. Posle prolećnog klijanja krajem aprila, početkom maja vršimo selekciju isteralih sadnica. Najjače isklijane biljke ostavljamo, a ostalo odstranjujemo.
U drugoj godini maksimalno 6 pari pupoljaka ostavljamo, sledeće godine će iz ovih da se razviju grane. Preporučljivo je što višlje da se odlome – ovo možemo raditi i rukom, jer se lako mogu odlomiti – sa čime odlučujemo da u kojoj visini će da krene kruna drveta, tj. do koje visine će da se prostire deo stabla.
U drugoj i trećoj godini ove mlade sadnice slično treba zalivati, kao u prvoj godini, tj. po potrebi, odnosno u periodu suše nedeljno barem jednom. Posle treće godine ojača korenje, i  drvo više nije prisiljeno na zalivanje.

Možemo postići bolje rezultate ako koristimo kapajuci sistem zalivanja. Na ovaj nacin zemljište oko korenja možemo držati vlažnim. Očigledno je da peskovito zemljište zahteva više zalivanja, dok vezano, glinovito tlo manje. Preterano zalivanje može da izazove ispiranje prehrambenih materija u zoni korena, na šta takođe treba da obratimo pažnju.

Važno je i to zabeležiti da je u vrelim letnjim danima normalna pojava opuštanje lišca čak i u tom slučaju ako smo obezbedili vlažnost. Drvo se ovim mehanizmom brani od preteranog isparavanja. U ovom slučaju nema potrebe za dodatno zalivanje. Lišce biljke će ponovo da se ispravi kako se ohladi uveče.

Odbrana:
U prve dve godine treba da se brani od divljaci, kako zecevi, srne i jeleni vole njene pupoljke i izdanke. Možemo da branimo biljku tako što ćemo postaviti mrežu oko biljke u visini od 1 metra.

Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons.
facebook like