Ökológiai igénye

A Paulownia ShanTong ökológiai igénye:

Hőmérséklet:  Ez a fajta képes alkalmazkodni a szélsőséges körülményekhez is. Képes -25  és +50 Celcius fok között károsodás nélkül fejlődni. +8 fokban már növekszik. Direkt napfényt igényel, félárnyékos helyen a növekedése vontatottabb.

Víz: Szárasságtűrése kiemelkedő a többi Paulownia fajtához képest, kevesebb öntözéssel is megelégszik, kevesebb mint 500 mm/év.  Az ültetés követően  a palántákat a megfelelő fejlődés érdekében  rendszeressen  öntözni kell. Az öntözés hatékonyságát növelhetjük a talaj fekete fólia takarásával. Ezáltal több nedvességet tudunk biztosítani a fa számára. Idősebb fák  erőteljes gyökérzetet fejlesztenek, több méterig is lehatolnak a gyökerei, ezért csak kiegészítő öntözésre lehet szükség az aszályos években.

Talaj:  A talaj kémhatása  5 – 8,5 pH között mozoghat, tehát enyhén szikes területeken is nevelhető. A legjobb eredményeket a mély rétegű területeken lehet elérni, ahol a talajvíz szint 1,5 m körül van.  A homokos talajtól a fekete földig kielégítően fejlődik.  Kötött agyagos és szikes talajokon lassabb a fejlődése. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons.
facebook like