Fa tulajdonságai

Egyik legnagyobb előnye a kiemelkedően magas kalóriaérték, amely 18, 5 MJ/kg-ot tesz ki.  Ez az érték magasabb az akácénál (14,3 MJ/kg), viszont közel egy szinten van a bükk és a tölgy értékeivel. Nedvességtartalma 15 %-os, napon szárított sűrűsége O,26-O,33 gramm/ cm³. A belőle készített deszkákat a közepesnél erősebb deszkaként tartják számon, ezért az építőiparban is előszeretettel használják.

A következő felvétel jól illusztrálja a fa fűtőértékét. Paulownia és Tölgyfa látható égés közben.

Deformálódás és elferdülés. A fa zsugorodási együtthatója alacsonyabb a fenyőénél (O,27 – O,37 %). A fából készített termékek nem deformálódnak, nem ferdülnek el, nem vetemednek meg.

Korhadás, rothadás: Ezidáig a Paulowniából készített faárukban nem észleltek  korhadást.  Afrikában találtak olyan, ebből a fából készített koporsót, amely 2OO éves volt, és kiemelése után sem mutatott vetemedést vagy korhadást. Teljesen szigetelt volt.

Nedvességtartalom. A fából készített bútor ellenáll a szárazságnak és a nedvességnek egyaránt, valamint nem támadják meg a rovarok. Az ismert és használt fáknál sokkal kisebb mértékben szívja magába a nedvességet.

Szárítás: deszkáját 25 nap alatt végleges formájára lehet szárítani, ezzel 1O %-ra redukálódik a nedvességtartalma. Ez a tulajdonsága teszi kiválóan alkalmassá a további feldolgozásra. Alkalmazásával időt és energiát lehet megspórolni.

Hőszigetelés: a fák között az egyik legalacsonyabb hővezetési együtthatóval rendelkezik, O,O63 – O,O86 Kcal/m/hr/Celsius, ami alkalmassá teszi nyílászárók készítésére.

Hangvezetési képesség. A keleti országokban kizárólag ebből a fából készítenek vonós és pengetős hangszereket, mert kiváló a hangvezetési potenciálja.

Vésés, ragasztás, festés. Kiválóan lehet vésni, faragni, nem törik és nem reped. Magába szívja a lakkokat, ragasztókat, festékeket, de nem igényel nagyobb anyagfelhasználást, mint a többi fa.

 

 

 

 

 

Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons.
facebook like