Felhasználása

A Paulowniát Kinában már 3000 éve termesztik. Ausztráliában, Afrikában és Észak Amerikában jelentős területeken folyik a termesztése.

Európát tekintve Bulgáriában, Romániában, Németországban, Hollandiában, Görögországban, Spanyolországban és Olaszországban találhatók nagyobb ültetvények.

Az utóbbi években jelentősen megnőtt az érdeklődés a Paulownia Shan Tong Hibrid iránt a gyors növekedésének és társíthatóságának köszönhetően. Akadály nélkül termeszthető akár háztáji gazdaságokban is energiafa és ipari fa előállítás céljára.

Felhasználása sokoldalú. Alkalmazható:

Építkezéseknél: Kiváló nyílászárók, ajtók, ablakok előállítására. Mivel vízlepergető hatása van, tetőszerkezetekhez kiváló elem.

Bútoriparban: Jó anyaga miatt kiváló bútorkészítésre,  parketta, laminát előállítására. Megtartja formáját, nem reped, nem vetemedik, nem zsugorodik. Szép, természetes zsalugátereket lehet belőle készíteni.

Dísztárgyak készítésére: Könnyen faragható, véshető, nem csorbul ki. Vázákat, díszdobozokat és faragott díszárut állítanak elő belőle.

Mólók, vízparti építkezések: Vízlepergető hatásának köszönhetően kiválóan lehet alkalmazni árterületeken való építkezésnél. Mivel víz alatt nem rothad és nem korhad, alkalmas mólók építésére is.

Sporthajók gyártása: Alacsony súlya és vízhatlansága miatt világszerte használják sporthajók, kenuk, kajakok, szörfdeszkák és evezők gyártására. Szánkókat, szántalpakat is készítenek belőle.

Hangszerkészítés: Kiváló hangvezető, keleten kizárólag ebből készítik a hagyományos vonós és pengetős hangszereket, zongorák alapanyagául is szolgál.

Koporsókészítés: Mivel nem korhad, kiváló koporsókészítésre.

Talajjavítás: Levele sok nitrogént tartalmaz, ezért ledarálva talajjavítóként hasznosítható.

Egyéb területek: Kiváló olajhordók, boroshordók, tartóedények készítésére. Használják a papírgyártásban, továbbá az egy évesen kivágott fa alkalmazható fogvájó, evőpálcika, gyufa és ceruza készítésére. Mivel a fa fiatal korban nagyon puha, parafatáblákat is lehet vele helyettesíteni. Felhasználható iskolatáblák készítéséhez.

 

 

 

 

 

 

 

Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons.
facebook like