Mi a Paulownia ShanTong?

fondo_pau2A Paulownia ShanTong Hibrid, magyar nevén kínai császárfa, két alapfaj keresztezésével előállított fajta hibrid. A Paulownia tomentosa(Thunb.) Steud és a Paulownia fortunei(Seem) keresztezésével előállított kiemelkedő képeségű hibrid.

A Jövő energiaforrásaként tartják számon, mert ez a fajta nő a leggyorsabban, 20%-al gyorsabb a többi Paulownia fajtához képest.

Paulownia Shan Tong Hibrid tud legjobban alkalmazkodni a környezetünk éghajlati feltételeihez, amit alátámaszt a -25C fokig fagytűrése, és kevesebb öntözést igényel, valamint a betegségekkel szembeni nagyobb ellenáló képesége.

Növekedési üteme lenyűgöző, két éves fák elérik a 3-4méteres magasságot is, a felnőtt fák magassága elérheti a 15-18 métert, mellmagasságban a törzsátmérőjük minimum 40 centiméter. Ezt 8-9 éve alatt, kivágásakor 0,8-1m³ faanyag nyerhető tövenként.

Kiemelkedő tulajdonságainak és sokoldalú felhasználhatóságának köszönhetően számos országban egyre nagyobb területeket hódít meg magának.

Különleges  szépségű virágjának miatt méltán alkalmazható diszkertekben. Virága eléri az 40-50 centiméteres nagyságot. Jó mézelő fa. Őszi fagyok követően egy ütemben dobja le lombját.

Levelei 25-30 centiméter átmérőjűek. Az évek múltával levelei egyre kisebbek lesznek, azonban az első négy évben még akkorák, hogy akár egy kisgyermek is el tud bújni egy levele alatt.A második évre fásodik be a szára.

A gyökere háromszor annyi nitrogént termel, mint amennyit az eddig ismert fafajták gyökere, ezért kiválóan alkalmas a talaj minőségének javítására, ugyanakkor jól társítható más kultúrákkal, pl. gabonával, kukoricával, babbal, burgonyával, lucernával.

Tervez telepíteni Paulownia csemetét a jövőben?

Jól gondolja meg a fajta választást! Ültetvény telepítése min. 30 évre szól, ezért nagy figyelemmel kell kiválasztani a legmegfelőbb fajtát!

Ha már választhatja a legjobbat, miért érné be kevesebbel!!!

Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons.
facebook like