Ültetés

 Ültetés ideje és módja:

A szabadföldi körülményekhez szoktatott palántákat tavasszal, májusi hónapban a legideálisabb ültetni.

Miután az ültetés helyét megjelöltük és ásóval ültetőgödröt készítünk.

Kézzel is elkészíthetjük az ültetőgödröt, amely 30-40cm széles, és 60-80cm mély kell hogy legyen.

A talaj minőségének javítására az ültetőgödörbe humuszt vagy tőzeget is rakhatunk. Kifelyezetten homok talajok esetében Hydrogel nevű készítnényt rakhatunk, amely felére csökentheti a kijuttatandó víz mennyiéget. A kijutatása 20-30g/gödör. Por formályában a palánta alá 10cm mélységben tudjuk elszórni, ami a belocsolás követően megduzzad, és zselés szerkezte miatt állandó nedvességet biztosít.

Műtrágyát az ültetőgödör szélére tudjuk szórni

A facsemetéket nem szabad mélyen ültetni, a gyökérnyaknak atalajfelszín felett kell maradnia. Az ültetést követően szükséges a facsemetéket jól belocsolni. A növények növekedésével nő azok vízigénye is.

Ültetés előtt ellenőrizni kell a talaj nedvességtartalmát.  Az időjárási körülményektől függetlenül, ültetés után kötelezően meg kell öntözni minden csemetét 5-6 liter vízzel. Erre azért van szükség, hogy a föld minél előbb hozzátapadjon a gyökérhez, hogy a további gyökeresedés és növekedés
beinduljon és folyamatos legyen. A folyamatos növekedéshez, redszeres öntözés szükséges, hogy a talaj nedvességtartalma állandó szinten legyen. Ennek hiányában a palánta növekedése leáll.

 

A tavaszi ültetés előnye,  hogy a növények az év végéig megerősödnek, felkészülnek a télre. Háztartások részére: 2 x 3m esetén 150fa/ 1 ár, 1000m² Erdőtelepítés céljára: 5 x 5 m esetén 400 fa / hektár 5 x 4 m, esetén 500 fa / hektár Biomassza előállítás céljára: 2x3m, esetén 1600 fa / hektár Vegyes ültetés esetében mezőgzadasági kulturákkal pl.  búza, kukorica, lucerna burgonya céljára: 5x20m,  esetén 100 fa/ hektár

Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons.
facebook like