Nevelés és védelem

Paulownia palánták ültetési ideje május hónapban a legideálisabb.
Ültetés előtt ellenőrizni kell a talaj nedvességtartalmát.  Az időjárási körülményektől függetlenül, ültetés után kötelezően meg kell öntözni minden csemetét 5-6 liter vízzel. Erre azért van szükség, hogy a föld minél előbb hozzátapadjon a gyökérhez, hogy a további gyökeresedés és növekedés
beinduljon és folyamatos legyen. A második és a többi öntözés szükség szerint történik. Szárazság idején október végéig legalább hetente egyszer végezzük. A víz mennyisége a növény és a hőmérséklet növekedésével változik. A víz hiánya miatt, a növekedés leállhat.
Amikor a csemeték elérik a 1,5 – 2 méteres magasságot, a hónalj hajtások jelennek meg.   Amint ezek a hajtások 5 – 7cm hosszúra nőnek, kötelezően le kell őket eltávolitani, hogy megakadályozzuk az ágak növekedését.
Abban az esetben, ha a talaj rossz minősége miatt a növény levelein a 7 – 8. hónapban sárga foltok jelennek meg, 10 – 15g/növény nitrogéntrágyával kell táplálni őket, vagy a csepegtetős öntöző-rendszeren keresztül vagy kézileg.
Az így elültetett és gondozott csemeték már az első évben elérik akár 3  méteres magasságot. A levelek az első őszi fagy után elszíneződnek, elszáradnak és lehullanak.

A növényeket  az ültetés utáni évben a a vegetáció megindulása előtt , legkésőbb március végén 2-5 cm magasságban a földtől tarra vágjuk. A tavaszi rügyfakadást követően április végén, május elején hajtásválogatást végzünk. A legerősebb hajtást meghagyjuk még a többit eltávolítjuk.
A második évben maximum 6 pár rügyet tartunk meg, a következő évben ugyanis ezekből fejlődnek ki az ágak. Ajánlatos minél magasabban lepattintani őket – ezt kézzel is végezhetjük, mert könnyen kipattannak – mivel ezzel határozzuk meg, hogy milyen magasságban kezdődjön a fa koronája, azaz milyen magasságig terjedjen a deszkának szánt törzsrész.
A második és harmadik . évben ezeket a csemetéket hasonlóan kell öntözni, mint első évben, azaz szükség szerint, illetve szárazság idején legalább hetente egyszer. A harmadik évet követően a gyökérzet erőssé válik, a fa nem szorul további öntözésre!!

Jobb eredményt érhetünk el, amennyiben csepegtető öntözőrendszert használunk. Ily módon a gyökerek területén is nedvesen tudjuk tartani a talajt.  Nyilvánvaló, hogy a homokos talaj több öntözést igényel, még a kötött, agyagos talaj kevesebbet. A túlzott öntözés azonban a tápanyagok kimosódását idézheti elő a gyökér zónában, amire szintén oda kell figyelnünk.

Azt is fontos megjegyezni, hogy forró nyári napokon normális jelenség a fa leveleinek lankadása, még abban az esetben is ha biztosítottuk a talaj nedvességét. A fa ezzel a mechanizmussal ugyanis a túlzott kipárolgás ellen védekezik. Ilyen esetben nincs szükség plusz öntözésre. A fa levelei újra fel fognak állni, amint lehűl az este.

Védelem:                                                                                                                                                                                                                                                               Az első két évben óvni kell a vadaktól, mivel a nyulak, őzek és szarvasok szeretik a rügyeit és fiatal hajtásait. Ezt a fa köré 1 m magasságig elhelyezett hálóval tudjuk biztosítani.

 

 

 

 

 

 

nbsp;

Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons.
facebook like